Αυτό δεν είναι ανικανότητα κύριε πρωθυπουργέ... Προδοσία είναι!
Έχεις στον Κρατικό σου Προϋπολογισμό περίπου 800 δισεκατομμύρια βεβαιωμένα έσοδα, αλλά εσύ βγαίνεις στη ζητιανιά (αγορές το λένε) για 2,5 - 3 δις με τόκο από τους διεθνείς τοκογλύφους!
------------------------------------
Εντυπωσιακή πρεμιέρα της Ελλάδας στις αγορές - Ξεπέρασαν τα €25 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές
Εκλεισε στις 13:20 ώρα Ελλάδος το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο (με λήξη 18 Ιουνίου 2031), το πρώτο που εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο για φέτος, με στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων καθώς και την βελτίωση της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων.
Η ζήτηση από την πρώτη ώρα ήταν ισχυρή και λίγο πριν το κλείσιμο του βιβλίου έφτασε να ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ.
H απόφαση για τη σημερινή έξοδο δεν πάρθηκε ξαφνικά ούτε ήταν "της τελευταίας στιγμής", αντίθετα ήταν καλά σχεδιασμένη και προγραμματισμένη, παρά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και τις "συστάσεις" πολλών αναλυτών για έκδοση πιο μακροπρόθεσμου τίτλου από την Ελλάδα.
Το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στις 110 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (-0.21 μ.β περίπου), ενώ στην συνέχεια υποχώρησε στις 105 μ.β συν το mid swap, ενώ μετά υποχώρησε περαιτέρω στις 100 μ.β (+ mid swap) δηλαδή στην περιοχή του 0,79%, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να τοποθετούν το τελικό επιτόκιο κάτω του 0,80% και ακόμα και στο 0,75%.
Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει σημειώσει ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας. Αυτό στέλνει ένα ακόμη ισχυρό σήμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα παρά το σοκ της πανδημίας, η οποία συνεχίζεται, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ρευστότητας ή χρηματοδότησης και κινείται σαν "κανονικός εκδότης", έστω και αν δεν έχει investment grade.
Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το ποσό άντλησης, σύμφωνα με πηγές της αγοράς θα κινηθεί στα 2,5 - 3 δισ. ευρώ, με τον ΟΔΔΗΧ, να έχει στόχο οι ελληνικοί τίτλοι να είναι τίτλοι με αρκετή ρευστότητα ώστε να "ικανοποιούν" την επενδυτική ζήτηση. Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός πίσω από τις επανεκδόσεις τίτλων στις οποίες έχει προχωρήσει.
Σημειώνεται πως την έκδοση του νέου 10ετούς "τρέχουν" πέντε διεθνείς τράπεζες Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η ελληνική Eurobank, ενώ το νέο 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη τον Ιούνιο του 2031 και αξιολογείται με Ba3, BB- , BB, BB(L) από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.
ΠηγήΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ - ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
Τι μας επιφυλάσσει ο νέος Ποινικός Κώδικας
Σύστημα ή καθεστώς;
Οι “ισχυροί” δε θέλουν ούτε πατρίδες, ούτε σύνορα, ούτε Έθνη.
Πόσο ανεξάρτητη είναι η Δικαιοσύνη στη χώρα μας;
Με ποιο τρόπο "νοιάζονται" για την υγεία μας;
"ΠΟΛΙΤΗΣ" η λύση για κάθε πρόβλημα
Έλα μαζί μας και Ε.ΣΥ... Είναι ο μόνος τρόπος να τα καταφέρουμε.
Καλλέργης Ηλίας – Υποψήφιος βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής
Ελλήνων Συνέλευσις – Αρτέμης Σώρρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου