Δώσε φωνή στη φωνή σου

ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Σύστημα ή καθεστώς;

Πόσο αντιλαμβανόμαστε τις λέξεις που χαράζουμε καθημερινά στον βίο μας, γνωρίζουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε;;

Όλοι θα γνωρίζουμε τις λέξεις σύστημα και καθεστώς, λίγοι γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται όμως τις έννοιες των λέξεων αυτών και πόσο έχουν παραποιηθεί στο πέρασμα του χρόνου.

Ακούμε να λέει ο κόσμος: -έτσι είναι το σύστημα, -είναι παντοδύναμο το σύστημα, -με το σύστημα δε μπορείς να τα βάλεις κ.ο.κ

Γνωρίζουμε όμως πραγματικά τι είναι το σύστημα, πέρα από μια τακτική στα αθλητικά;

Για να το δούμε μαζί:
Αρχικά είναι μια σύνθετη λέξη από το συν και το ίστημι και είναι το σύνολο των πολιτών μιας κοινωνίας-πολιτείας...οπότε δεν είναι πως το σύστημα μας πολεμά... διότι εμείς είμαστε αυτοί που αποτελούμε το σύστημα.

Ρήμα

ἵστημι (παθητική φωνή: ἵσταμαι)

1. (+ αιτιατική) στήνω κάτι ή κάποιον, κάνω κάτι να σταθεί όρθιο
2. είμαι υπαρκτός, έχω παρουσία

συνίστημι  

  • τοποθετώ μαζί
  • συνδυάζω
  • συνδέω
  • συγκροτώ
  • συστήνω
  • (αμετάβατο) αποτελούμαι
  • (αμετάβατο) συστήνομαι

Επίσης είναι ένα σύνολο, που τα στοιχεία του οποίου αποτελούν οντότητες που έχουν το χαρακτηριστικό ότι κάθε μία από αυτές αλληλεπιδρά ή συσχετίζεται με τουλάχιστον μίαν άλλη από το ίδιο σύνολο, καλείται σύστημα. Δηλαδή μια κοινωνία που έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι σύστημα και φυσικά δεν είναι απλά η κοινωνία (κοινός νους) είναι οι πολίτες που την αποτελούν.

Από την άλλη, μία οντότητα που δε συσχετίζεται / αλληλεπιδρά με κανένα στοιχείο ενός συστήματος δεν αποτελεί μέρος του συστήματος, αλλά του καθεστώτος. Που είναι ένα υποσύνολο των στοιχείων ενός συστήματος που θέλει να είναι κατά του υπαρκτού και σταθερού.

Να δούμε όμως καλύτερα την έννοια του καθεστώτος, όπως δίνεται ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Καθεστώς < αρχαία ελληνική καθεστώς, ουδέτερο του καθεστώς, μετοχή παθητικού παρακειμένου του ρήματος καθίστημι < κατά + ἵστημι. Και ενώ κάποιος αντιλαμβάνεται πως είναι κάτι που βάλλεται κάποιου άλλου, αυτό δείχνει και η πρόθεση κατά, συνεχίζουν να το συγχέουν με τη πολιτική, μπερδεύοντας τους ανθρώπους.

Ουσιαστικό
καθεστώς ουδέτερο

  • (πολιτική) ο τρόπος διακυβέρνησης ενός κράτους
  • (πολιτική) το πολίτευμα
  • το ισχύον σύστημα, η υπάρχουσα κατάσταση :/ εδώ συγχέουν και το σύστημα, που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, και θα το δούμε παρακάτω.

Βέβαια συνεχίζουν να μπερδεύουν ακόμα περισσότερο, όταν συνδέουν το καθεστώς, που όπως είπαμε είναι το κατά + ίστημι με το «σύστημα» που πηγάζει από το συνίστημι δηλαδή συν + ίστημι.

Πως γίνεται να είναι το ίδιο πράγμα το κατά με το συν όπως και να το κοιτάξεις…

Ας το δούμε στη τελική απλά, χωρίς κανέναν ειδικό να μας λέει τις θεωρίες του… Μόνο με λογική διεργασία.

Καθεστώς=καθίστημι=κατά + ἵστημι.

Δηλαδή έχουμε το κατά που σημαίνει εναντίον, συν το ίστημι, που είναι όταν κάνω κάτι να σταθεί όρθιο, κάτι που είναι υπαρκτό.

Με λίγα λόγια το καθίστημι=καθεστώς είναι αυτό που είναι ενάντια στο υπαρκτό (σύστημα) και σε αυτό που στέκεται όρθιο.

Ομοίως ο καθεστωτικός σαν συγγενική λέξη είναι αυτός που είναι κατά του υπαρκτού, κατά αυτού που στέκεται όρθιο. 


Οπότε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι, και ιδίως εκείνοι που τα βάζουν με το «σύστημα» πως το σύστημα όπως αποδείχθηκε και παραπάνω είναι το σύνολο των πολιτών σε δομημένες κοινωνίες που αλληλεπιδρούν, και το καθεστώς είναι αυτός ο μηχανισμός που έχει φτιαχτεί από μέρος της κοινωνίας που αποζητά το χάος. Είναι κομμά-τι της κοινωνίας που εναντιώνεται στο σύστημα, στο σύνολο της κοινωνίας,  δηλαδή στο υπαρκτό και σε αυτό που μένει όρθιο.

Δηλαδή σε όλους εμάς…

Μη τα βάζετε λοιπόν με το σύστημα, που είμαστε όλοι εμείς όταν λειτουργήσουμε ως πολίτες, το καθεστώς είναι αυτό που πολεμάμε και αυτό είναι που μας πολεμά...

Σε αυτό το χωροχρονικό μόνο ένα μέρος του συστήματος τα βάζει με το καθεστώς επί ίσους όρους, και δεν είναι άλλοι από τα χιλιάδες μέλη της Ελλήνων Συνέλευσις που έχουν αντιληφθεί τη τεράστια διαφορά καθεστώτος με σύστημα, και ενημερώνουν και κάθε συμπολίτη μας για τον τρόπο που αυτό το σύστημα πρέπει να λειτουργήσει...

Ελάτε σε έναν τοπικό δημοτικό οργανισμό Ελλήνων Συνέλευσις, να μάθετε και εσείς τον τρόπο που ως σύστημα θα νικήσουμε το καθεστώς.

Μην αργείς, όλα είναι έτοιμα και περιμένουν ΕΣΕΝΑ Έλληνα πολίτη να συνταχθείς για να πάρουμε πίσω τα δίκαια και τα δικά μας.


 Καλλέργης Ηλίας – Υποψήφιος βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής
Ελλήνων Συνέλευσις – Αρτέμης Σώρρας

Τηλέφωνο επικοινωνίας:
6980036798

facebook:

twitter:

insragram:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ