Δώσε φωνή στη φωνή σου

ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ...

 

Το 2015 όταν ιδρύσαμε τον μοναδικό πολιτικό φορέα εκπροσώπησης του Έθνους, ακόμα και κάποιοι από εμάς που βγήκαμε μπροστά σε αυτή τη προσπάθεια, αγνοούσαμε την πραγματική ονομασία του συντάγματος του 1843. Σίγουρα κάποιοι αγνοούσαν και για τις εθνοσυνελεύσεις που προηγήθηκαν, για την Έλληνων Συνέλευσις του τότε... Ξέραμε απλά πως το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδος ήταν αυτό του 1844.

Αλλά ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της πολιτικής ζωής της χώρας μας μετά την επανάσταση του 1821 χωρίς υπερβολές. Μόνο με πληροφορίες που μπορεί να βρει ο καθένας μας. Έτσι για να φτάσουμε να κατανοήσουμε την ανάγκη της ίδρυσης της ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ.

Η Συνέλευση των Καλτεζών (20 Μαΐου 1821 - 26 Μαΐου 1821) ήταν συνάντηση οπλαρχηγών και προεστών κατά την Επανάσταση του 1821 με σκοπό τη δημιουργία τοπικής πολιτικής αρχής.  

Στην συνέλευση πήραν μέρος κληρικοί και προεστοί από όλη την Πελοπόννησο, πρόεδρος της συνέλευσης ήταν ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Από την Συνέλευση προέκυψε το πρώτο επίσημο νομικό κείμενο της σύγχρονης Ελλάδας και ο πρώτος Καταστατικός της Χάρτης. Η συνέλευση συνέστησε τον Γενικό Οργανισμό της Πελοποννήσου και τον Οργανισμό της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Η τελευταία ίσχυσε μέχρι την Β' Εθνοσυνέλευση Άστρους, τον Απρίλιο του 1823.

Το κωδικοποιημένο κείμενο που προέκυψε από τη Συνέλευση αποτελείται από τα εξής κεφάλαια:
1) Γενικός Οργανισμός της Πελοποννήσου (όπως έγινε δεκτός από τη Σύνοδο της Ζαράχοβας τον Αύγουστο 1821).

  • Βουλή
  • Κριταί Πολιτικοί
  • Οργανισμός και Γνώμη του λαού της Πελοποννήσου δια την τοπικήν Διοίκησιν (υπογράφηκε στην Βέρβενα)
  • Προσθήκη και δευτέρα πρότασις του Πρίγκιπος (Δ. Υψηλάντου)

2) Οργανισμός Πελοποννησιακής Γερουσίας

  • Προλεγόμενα
  • Ψηφίσματα
    • Διάφορα θέματα
    • Οργανισμός της Προσωρινής Διοικήσεως

Ο ανωτέρω Οργανισμός υπογράφηκε στην Επίδαυρο την 27 Δεκ. 1821.

Η Α' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου ή Πρώτη Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου (20 Δεκεμβρίου 1821 - 15 Ιανουαρίου 1822) ήταν η πρώτη συνέλευση νομοθετικού σώματος του νέου Ελληνικού κράτους. Συνήθως αναφέρεται και ως Α' Συνέλευση Επιδαύρου ή ως Α' Εθνοσυνέλευση και έλαβε χώρα στη σημερινή περιοχή της Νέας Επιδαύρου Αργολίδας. 

Στην εθνοσυνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (Ανατολική χέρσος Ελλάδα και Δυτική χέρσος Ελλάδα όπως ήταν χωρισμένη) καθώς και από τα νησιά Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά. Επίσης συμμετείχε, ψήφισε και υπέγραψε και αντιπρόσωπος των Αλβανών, αν και η Ελληνο-αλβανική συμμαχία είχε ήδη διαλυθεί.

Οι εκλογές για τους πληρεξούσιους, παραστάτες όπως λέγονταν, δεν ήταν τακτικές όπως δεν υπήρχε κανένας περιορισμός πόσους θα έστελνε κάθε επαρχία. Βλέπετε τότε δεν υπήρχαν ακόμα τα κόμματα, και οι πολίτες επέλεγαν τους αξιότερους από την πόλη του. Ή τέλος πάντων, αυτούς που θεωρούσαν αξιότερους, άσχετα αν αυτό είχε να κάνει με την προσωπολατρία. (Δεν υπήρχε θεσμοθετημένο το αξιακό....)

Οι περισσότεροι πληρεξούσιοι ήταν από τη Στερεά Ελλάδα αφού εκτός τους εκπροσώπους των επαρχιών πήραν μέρος και αυτοί πού έστειλε ο Άρειος πάγος , συνήγοροι όπως αποκαλούνταν. 

Η πρώτη, τοπική συνέλευση της Δυτικής Ελλάδος, τελείωσε την 9 Νοεμβρίου 1821, και η δεύτερη περί τα τέλη του ίδιου μήνα. Από εκεί προέκυψαν οργανισμοί διοίκησης και πληρεξούσιοι για την Εθνική Συνέλευση ή Εθνική Βουλή όπως λεγόταν.

Η Β' Εθνοσυνέλευση Άστρους ή Δεύτερη Εθνική Συνέλευση του Άστρους (29 Μαρτίου - 18 Απριλίου 1823) 

Στις 13 Απριλίου 1823, αναθεωρήθηκε το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος, το σύνταγμα το οποίο είχε ψηφιστεί την 1η Ιανουαρίου 1822 από την Α' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου. Το νέο Σύνταγμα ονομάστηκε «Νόμος της Επιδαύρου» (δείχνοντας τη συνέχεια του νέου Συντάγματος με το προηγούμενο). Είχε 99 παραγράφους και έδινε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας σε όλα τα άτομα που βρίσκονταν στην Ελλάδα, χωρίς περιορισμό στην ιθαγένειά τους. 

Το Σύνταγμα αυτό αντικαταστάθηκε το 1827 από το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος» που ψηφίστηκε στην Τροιζήνα, κατά τη διάρκεια της Γ' Εθνοσυνέλευσης. Κατά τη Συνέλευση αποφασίστηκε να καταργηθούν οι τρεις τοπικοί οργανισμοί, η Πελοποννησιακή Γερουσία, ο Οργανισμός της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος και ο Άρειος Πάγος, ο Οργανισμός της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος ώστε να υπάρχει ένα μόνο κέντρο εξουσίας και συντονισμού. 

Ένα από τα σημαντικά σημεία της Δεύτερης Εθνοσυνέλευσης είναι η κατάργηση της αρχιστρατηγίας, απόφαση που αν και χωρίς αναφορά στο όνομά του, κατάργησε τη θέση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

"ευτύχησε το έθνος να διακηρύξη εν Επιδαύρω κατά πρώτον ως έθνος, την ανεξαρτησίαν του, να νομοθετήσει και εθνικήν να καταστήση διοίκησιν"

Πως αλήθεια ήταν η ονομασία της Γ' Εθνοσυνέλευσης; Πόσοι αλήθεια έχουν μπει στον κόπο να μάθουν και να το συνδέσουν με το παρόν;

Η Εν Τροιζήνι κατ΄ επανάληψιν Γ΄ Εθνική των Ελλήνων Συνέλευσις. - Γ΄ Εθνοσυνέλευση Τροιζήνας

Με το υπ' αριθμό ΣΤ΄ ψήφισμα της 3 Απριλίου 1827, η κυβέρνηση της χώρας ανατέθηκε στον Καποδίστρια, μέχρι δε της αφίξεώς του στην Ελλάδα συγκροτήθηκε τριμελής «Αντικυβερνητική της Ελλάδος Επιτροπή» (που την αποτελούσαν τρία «άσημα» πρόσωπα, τα οποία βρίσκονταν μέχρι εκείνη τη στιγμή εκτός των πολιτικών ανταγωνισμών και συγκεκριμένα οι Γεώργιος Μαυρομιχάλης, Ιωάννης Μακρής - Μιλαΐτης και Ιωαννούλης -ή Γιαννούλης- Νάκου)

Εκεί κάπου φυσικά, πήραμε και τα πρώτα δάνεια:

Ψήφισμα ΙΒ΄ (8 Απριλίου) : «Το ελληνικόν έθνος ανοίγει και δέχεται δάνειον μέχρι πέντε μιλιουνίων διστήλων ταλλήρων πραγματικών, ήτοι εκκαθαρισμένων, δι΄ υποθήκης της εθνικής γης προς ασφάλειαν των δανειστών (...) Επιτρέπεται η πληρεξουσιότης προς τον Κυβερνήτην της Ελλάδος κόμητα Ιωάννην Καποδίστριαν να πραγματευθή, όθεν κρίνη συμφερώτερον ...»

Και φτάνουμε στην Δ' Εθνοσυνέλευση για να περάσουμε στην ανάγκη της πραγματικής Ελλήνων Συνέλευσις, που δεν είναι τίποτα άλλο από την συνέλευση όλων των Ελλήνων ώστε να έχουμε εμείς τον έλεγχο στις αποφάσεις και την τήρηση αυτών. Πάντα στα πλαίσια αξιών και αρχών που διέπουν τον άνθρωπο.

Η Δ' Εθνοσυνέλευση έγινε στο Άργος από τις 11 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου 1829 δυο χρόνια μετά την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. Συνήλθε στο αρχαίο θέατρο της περιοχής. Στην Εθνοσυνέλευση συμμετείχαν 236 πληρεξούσιοι από όλη την Ελλάδα, για πρώτη φορά εκλεγμένοι από άμεση ψηφοφορία στις Ελληνικές εκλογές του 1829. Σε αυτήν εγκρίθηκε η πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια, συστάθηκε Γερουσία με 27 γερουσιαστές σε αντικατάσταση του συμβουλευτικού σώματος του Πανελληνίου που είχε ιδρυθεί με την άφιξη του Καποδίστρια το προηγούμενο έτος το 1828 και λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία του κράτους, που περιγράφηκαν σε 13 ψηφίσματα. 

Οι πληρεξούσιοι που θα αντιπρόσωπευαν τις διάφορες επαρχίες της Ελλάδας στην Εθνοσυνέλευση εκλέχτηκαν από τους Έλληνες πολίτες ύστερα από ψηφοφορία. Το πλαίσιο των εκλογών καθορίστηκε με απόφαση του Ιωάννη Καποδίστρια, που εκδόθηκε από το Πανελλήνιον, σύμφωνα με την οποία δικαίωμα ψήφου είχαν όλοι οι ευρισκόμενοι στην Ελλάδα οι οποίοι ήταν «Έλληνες το γένος».

Τη συνέχεια όλοι λίγο ή πολύ τη ξέρουμε. 

Δολοφονία του Καποδίστρια και ξένα κέντρα συμφερόντων. Επιβολή μεσιτευουσων έξωθεν δυνάμεων και η Ελλάδα από τα χέρια των Οθωμανών έπεσαν στα χέρια των Ευρωπαίων. Βασιλιάς Βαυαρός, και επιβλέποντες δυνάμεις από Ρωσία, Γαλλία και Αγγλία. Όλοι σε αγαστή συνεργασία για την αποικία χρέους που δημιουργούν.

Οι Έλληνες όμως δεν άντεξαν παραπάνω από 10 χρόνια της μοναρχίας του Otto και το 1843 με το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου που ήταν προϊόν συνωμοσίας τριών ανθρώπων: του κεφαλλονίτη αγωνιστή και διπλωμάτη Ανδρέα Μεταξά (Ρωσικό Κόμμα), που έφερε τον τίτλο του Κόμη, του αιγιώτη αγωνιστή Ανδρέα Λόντου (Αγγλικό Κόμμα) και του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη (Γαλλικό Κόμμα). Αργότερα, μυήθηκαν και στρατιωτικοί, όπως ο συνταγματάρχης του Ιππικού Δημήτριος Καλλέργης, τον οποίο οι συνωμότες πέτυχαν να μεταθέσουν από το Ναύπλιο στην Αθήνα. Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα η επιρροή των μεσιτών...

Το κίνημα επισπεύσθηκε και εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 (αντί της 25ης Μαρτίου 1844, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο). Η Φρουρά των Αθηνών, που στρατοπέδευε στο Μοναστηράκι, στασίασε και με αρχηγό τον Δημήτριο Καλλέργη παρατάχθηκε στην πλατεία έμπροσθεν των Ανακτόρων (κτίριο της σημερινής Βουλής), η οποία θα μετονομασθεί εξ αφορμής του γεγονότος αυτού σε Πλατεία Συντάγματος. Την ίδια ώρα, πλήθος κόσμου με επικεφαλής τον Ιωάννη Μακρυγιάννη κατέφθασε μπροστά από τα ανάκτορα, αλαλάζοντας «Ζήτω το Σύνταγμα».

Τότε, ο βασιλιάς αναγκάσθηκε να εμφανισθεί από ένα παράθυρο των Ανακτόρων πάνω από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και να ανοίξει διάλογο με τον έφιππο Καλλέργη, ο οποίος του εξήγησε ότι λαός και στρατός απαιτούν την άμεση σύγκληση Εθνοσυνέλευσης για την κατάρτιση Συντάγματος. Ο βασιλιάς προσπάθησε να κερδίσει χρόνο και υποσχέθηκε την εκπλήρωση του αιτήματος την επομένη. Ο Καλλέργης ήταν ανένδοτος και ζήτησε την άμεση αποδοχή του αιτήματος, ενώ αξίωσε ακόμη την παραίτηση της κυβέρνησης και τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα απολάμβανε την εμπιστοσύνης του λαού και την αποπομπή των Βαυαρών από τη δημόσια διοίκηση, εκτός των αποδεδειγμένα φιλελλήνων.

Έτσι πραγματοποιήθηκε η συνταγματική συνέλευση που αποτελούσαν 243 πληρεξούσιοι από 92 εκλογικές περιφέρειες που εκλέχθηκαν στις εκλογές του 1843. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται και ως «Α΄ Εθνική Συνέλευση του 1843» ή Εθνοσυνέλευση του 1843 ή Εθνική Συνέλευση του 1843.

Τις εκλογές για την ανάδειξη των πληρεξούσιων είχε προκηρύξει η προσωρινή (επαναστατική) κυβέρνηση του Ανδρέα Μεταξά και έγιναν στα τέλη Οκτωβρίου σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της 4ης Μαρτίου 1829. Ψήφιζαν όλοι οι άντρες άνω των 25 ετών. Οι εργασίες της ξεκίνησαν στις 3 Νοεμβρίου 1843 και τελείωσαν στις 18 Μαρτίου 1844. Οι πληρεξούσιοι επέλεξαν μια επιτροπή από 21 μέλη με εισηγητή τον Λ. Μελά η οποία κατάρτισε και το σχέδιο του νέου συντάγματος. Το νέο σύνταγμα βασίστηκε στο Γαλλικό και αποτελούνταν από 107 άρθρα. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ;

 

ΤΙ ΦΟΒΗΣΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ OTTO ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΟΛΗΓΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ;

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΟΜΙΚΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ;

ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1844 ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ;

ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΤΗΝ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΤΟΥ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ “Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΤΗΝ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ” !!!!
 
ΣΚΕΦΤΕΊΤΕ ΤΩΡΑ ΠΌΣΟ ΘΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΘΕΊ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ. ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΩΣ ΝΟΜΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΛΕΟΝ...
 
ΜΗΝ ΑΡΓΕΙΤΕ... ΕΛΑΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ - ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

Η Ελλήνων Συνέλευσις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΌΜΜΑ!
Είκοσι λόγοι δείχνουν ότι μας έχει επιβληθεί δικτατορία
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ... ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙΣ!
ΕΝΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ή πτώχευση;

ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οι “ισχυροί” δε θέλουν ούτε πατρίδες, ούτε σύνορα, ούτε Έθνη
Πόσο ανεξάρτητη είναι η Δικαιοσύνη στη χώρα μας;
Διεθνές δίκαιο και δίκαιο ΕΕ
"ΠΟΛΙΤΗΣ" η λύση για κάθε πρόβλημα
Έλα μαζί μας και Ε.ΣΥ... Είναι ο μόνος τρόπος να τα καταφέρουμε

Καλλέργης Ηλίας – Υποψήφιος βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής
Ελλήνων Συνέλευσις – Αρτέμης Σώρρας

Τηλέφωνο επικοινωνίας:
6980036798

facebook:

twitter:

insragram:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ