Δώσε φωνή στη φωνή σου

ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Το γαϊτανάκι για τις Υπηρεσίες δόμησης (Υ.ΔΟΜ)

Τι συμβαίνει αλήθεια με τις υπηρεσίες δόμησης των δήμων 12 χρόνια μετά από την απόφαση που πάρθηκε να μεταφερθούν στην αρμοδιότητα των δήμων; (ΝΟΜΟΣ 3852/2010)

Ένα γαϊτανάκι ευθυνών και παραλήψεων είναι που κρατάνε την υλοποίηση τους. Σε κάποιους δήμους έχει υλοποιηθεί με αρκετά προβλήματα και ακόμα περισσότερες παραλήψεις. 

Μηχανικοί και αρχιτέκτονες στα κάγκελα...
Το κράτος από την μία προσπαθεί να διώξει από πάνω του αυτή την ευθύνη, οι δήμοι αδυνατούν να στελεχώσουν τις υπηρεσίες αυτές, μιας και το κράτος που νομοθετεί και εξουσιάζει τους δήμους, έχει παγώσει τις προσλήψεις. Οικονομική κρίση - πανδημία είναι οι κύριοι λόγοι που προφασίζονται. Παρ' όλα αυτά, χρήματα δόθηκαν δεξιά και αριστερά για την επιβολή μιας κατάστασης.

Ποια είναι η αλήθεια;

Διαβάζουμε στο Michanikos.gr 


Πριν από κάποια χρόνια, η Πολιτεία αποφάσισε ότι οι πολεοδομίες ήταν διεφθαρμένες και έτσι έκανε υποχρεωτική την ηλεκτρονική υποβολή των φακέλων για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Η διαδικασία μπορεί να έγινε ψηφιακή, δεν έχει όμως απλοποιηθεί. Η πολεοδομική νομοθεσία είναι πολύ περίπλοκη και για τον λόγο αυτό ο υπάλληλος πρέπει να είναι πολύ ακριβής στον τρόπο που εκφράζεται. Οι μηχανικοί συχνά χρειάζονται και αυτοί βοήθεια.

Για πολλούς, η μεταφορά των πολεοδομιών από τις (τότε) νομαρχίες στους δήμους έχει αποτύχει. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα η πανελλήνια ομοσπονδία μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ), από τους 332 δήμους της χώρας, οι 168 μόλις δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης. Από αυτές, οι 98 λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό. «Δώδεκα έτη μετά τον “Καλλικράτη”, η μεταφορά των υπηρεσιών δόμησης στους δήμους απέτυχε», σημειώνει η ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ. Ταυτόχρονα όμως στρέφεται κατά της κατάργησης των ελέγχων των οικοδομικών αδειών από τους δήμους, προειδοποιώντας ότι θα οδηγήσει σε μια νέα γενιά αυθαιρέτων.

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών βλέπει την κατάργηση των ελέγχων ως θετική, για την επιτάχυνση της έκδοσης αδειών. «Τα συναισθήματά μας είναι ανάμεικτα. Από τη μια πλευρά η ευθύνη του μηχανικού δεν είναι ξεκάθαρη, από την άλλη πλευρά υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη και οικοδομική άνθηση», εκτιμά ο πρόεδρός του, Βασίλης Μπαρδάκης. «Κατά τη γνώμη μας, θα ήταν καλό να συνεχιστεί ο έλεγχος των αδειών από τις πολεοδομίες μέχρι την έκδοση του ψηφιακού χάρτη».

Οι αρχιτέκτονες

Ο Νέστορας Κανέλλος είναι «μάχιμος» αρχιτέκτονας. «Οντως υπάρχει υποστελέχωση στις πολεοδομίες, το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι η πολεοδομική νομοθεσία. Η νομοθεσία είναι ένα… μπάχαλο, γεμάτη κενά και παραθυράκια, ενώ τροποποιείται συνεχώς. Ως αποτέλεσμα, υπάλληλοι στις πολεοδομίες και ιδιώτες μηχανικοί πασχίζουμε να μην κάνουμε λάθος. Ενα σημαντικό μέρος της καθυστέρησης αφορά άλλα όργανα του κράτους, όπως το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και τις υπηρεσίες του υπ. Πολιτισμού. Αυτό που βλέπω να κάνει το υπ. Περιβάλλοντος με τις ρυθμίσεις είναι ότι, αφού οι πολεοδομίες δεν τα βγάζουν πέρα με λίγους υπαλλήλους και πολύπλοκη νομοθεσία, πετάει το μπαλάκι στους μηχανικούς, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρίσκονται κάθε τόσο στα δικαστήρια». 

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, όλοι έχουν τις αντιρρήσεις τους, εκτός από τους πλέον αρμόδιους. Τους νομοθέτες. Που από την μία θέλουν να στείλουν από "πάνω" τους μια υπηρεσία, στέλνοντας την στους δήμους, αλλά δεν τους αφήνουν να κάνουν προσλήψεις. Με συνέπεια αυτού, οι δήμοι να ψάχνουν και να βρίσκουν ανορθόδοξους τρόπους, πολλές φορές στα όρια του νόμου. Φυσικά πάντα με το αζημίωτο για τους πολίτες που πάντα πληρώνουν τα σπασμένα.

Υπάρχει φυσικά και μια ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών που λέει πως θα στείλει 650 + 150 μηχανικούς στους δήμους, μάλιστα οι 150 συγκεκριμένα, είναι για να στελεχώσουν τις πολεοδομίες. Το πιο πιθανό είναι πως οι δήμαρχοι θα προτιμήσουν να στελεχώσουν τις τεχνικές υπηρεσίες τους, ώστε να δείξουν έργο μιας και το 2023 έχουμε δημοτικές εκλογές.

Από την άλλη θεωρώ πως οι συνεχόμενες καθυστερήσεις που υπάρχουν και από τις δυο πλευρές, Κράτος - Δήμοι, είναι μέχρι να εκδοθεί ο ψηφιακός χάρτης που και γι' αυτόν δαπανήθηκαν περίπου τα 44,3 εκατομμύρια ευρώ. Ένα έργο που το ανέλαβε η INTRASOFT International και ο ΟΤΕ.

Με το συγκεκριμένο έργο επιδιώκεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς της δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας με σκοπό αυτή να καταστεί διαλειτουργικά διαθέσιμη μέσω ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας. 

Τι τελικά επιδιώκουν, δήμοι και επιτελικό κράτος;

Το μεν κράτος επιδιώκει να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία με κάθε λεπτομέρεια, (με τόσους πλειστηριασμούς) βάζοντας ιδιώτες ελεγκτές να κάνουν τη δουλεία του, οι δε δήμοι, βρίσκουν ευκαιρίες, άλλοι να κάνουν real estate, άλλοι συνεργασίες με άλλους όμορους δήμους, και άλλοι να περιμένουν ακόμα μια οριστική λύση από το τάχα μου επιτελικό κράτος.

Μια λύση βεβαίως, που δεν πρόκειται να έρθει από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα. 

Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο από εμάς τους ίδιους, την στιγμή που κατανοήσουμε το πρόβλημα, που δεν είναι και το μοναδικό. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει μεμονωμένα, από τον καθένα μας ξεχωριστά. Αυτό θα συμβεί την ώρα που μαζευτούμε και θα αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε πραγματικές πολιτείες ανθρώπων. Πολιτείες τέτοιες που πολλοί από εμάς έχουμε ονειρευτεί, αλλά περιμένουμε κάποιον σωτήρα να μας καθοδηγήσει για να τις υλοποιήσουμε. 

Αυτό συμβαίνει στις μέρες μας. Εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν έναν σωτήρα να τους σώσει, Χωρίς φυσικά να βλέπουν τον εαυτό τους σαν κάτι τέτοιο. 

Από την άλλη, χιλιάδες άνθρωποι από κάθε κοινωνικό και στρώμα, ενώθηκε στον μοναδικό εθνικό πολιτικό φορέα Ελλήνων Συνέλευσις και  αποφάσισε πως όλοι αυτοί που διοικούν τόσα χρόνια την ιερή μας χώρα, δεν είναι απλά άχρηστοι, αλλά είναι εντεταλμένοι να μας καταστρέψουν. Οικονομικά, πνευματικά, σωματικά.

Είναι η ώρα αδελφή μου, αδελφέ μου, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αφήσουμε πίσω μας όσους τοίχους μας έβαλαν για να μας χωρίζουν. 

Ήρθε η ώρα που πρέπει να αλλάξουμε τους κακούς αντιπροσώπους μας, με κάποιους που θα εκπροσωπούν τις αποφάσεις μας.

Δείτε τις προγραμματικές δηλώσεις του μοναδικού εθνικού πολιτικού φορέα "Ελλήνων Συνέλευσις"


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παγώνουν όλες τις διαδικασίες για δέκα ημέρες στις πολεοδομίες όλης της χώρας
Πως θα λειτουργεί το Ελλάνιο Αξιακό Σύστημα στην Ελλήνων Πολιτεία.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ - ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
Η Ελλήνων Συνέλευσις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΌΜΜΑ!
Μιμητισμός. Άλλος ένας εχθρός
Είκοσι λόγοι δείχνουν ότι μας έχει επιβληθεί δικτατορία
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ... ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙΣ!

Τα ψεύδη και η παραπληροφόρηση πρέπει να τελειώσουν. 
ΕΝΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ή πτώχευση;

ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οι “ισχυροί” δε θέλουν ούτε πατρίδες, ούτε σύνορα, ούτε Έθνη
Πόσο ανεξάρτητη είναι η Δικαιοσύνη στη χώρα μας;
Διεθνές δίκαιο και δίκαιο ΕΕ
"ΠΟΛΙΤΗΣ" η λύση για κάθε πρόβλημα
Έλα μαζί μας και Ε.ΣΥ... Είναι ο μόνος τρόπος να τα καταφέρουμε

Καλλέργης Ηλίας – Υποψήφιος βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής
Ελλήνων Συνέλευσις – Αρτέμης Σώρρας

Τηλέφωνο επικοινωνίας:
6980036798

facebook:

twitter:

instagram:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ