Δώσε φωνή στη φωνή σου

ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Μιμητισμός. Άλλος ένας εχθρός

Σε παλαιότερη δημοσίευση, είχα αναδημοσιεύσει ένα άρθρο που μιλούσε για την οικοφοβία και συγκεκριμένα πως πάσχουμε από αυτή.

Οικοφοβία, είναι η ακριβώς αντίθετη έννοια της ξενοφοβίας.

Ξενοφοβία, σημαίνει να φοβάσαι ή να απεχθάνεσαι οτιδήποτε ξένο, οτιδήποτε διαφορετικό, ενώ οικοφοβία, σημαίνει να απεχθάνεσαι την δική σου κουλτούρα, τον δικό σου πολιτισμό, τους συμπατριώτες σου δηλαδή.

Σε αυτό το άρθρο θα πάμε ένα σκαλί παρακάτω... Γιατί περί κατάπτωσης πρόκειται.

Μιμητισμός. Η επόμενη λέξη μετά την οικοφοβία, που μας χαρακτηρίζει σαν νεοέλληνες.

Αρχικά, ας δούμε τι σημαίνει μιμητισμός, αν και με μια απλή ανάγνωση της λέξης, αντιλαμβάνεται ο καθένας πως μιλάει για μίμηση καταστάσεων ή και συμπεριφορών.

μιμητισμός < μιμητής + - ισμός

μίμηση θηλυκό

  • η ενέργεια και το αποτέλεσμα του μιμούμαι

- ισμός

  • παραγωγικό επίθημα για το σχηματισμό αρσενικών ουσιαστικών που δηλώνουν μια συμπεριφορά ή μια τάση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. 

Οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι ο όρος μιμητισμός, αποδίδεται σε οποιονδήποτε μιμείται οτιδήποτε, πέρα από τις δικές του δυνατότητες και δυνάμεις. 

Υπάρχει φυσικά και η έννοια του μιμητισμού για τα ζώα. Που από εκεί τον έχουμε πάρει τον όρο οι άνθρωποι.

Μιμητισμός 
  • είναι η ικανότητα των ζώων να υιοθετούν χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές άλλων ζώων (όπως μορφή, χρώμα κ.α.). Στόχος του μιμητισμού είναι η προστασία του οργανισμού μιμητή από τους φυσικούς εχθρούς του.

Ο ανθρώπινος μιμητισμός, έχει να κάνει περισσότερο με τη ξενομανία που μαστίζει τον κόσμο. Έχει να κάνει με τις ανάγκες και την ικανοποίηση αυτών. Μιμητισμό δημιουργεί η τηλεόραση, οι εξωπραγματικές καταστάσεις που δεν πρόκειται να βιώσεις.

Και ενώ οι Έλληνες επί αιώνες ήταν το παράδειγμα προς μίμηση, γίναμε μιμητές ξενόφερτων ιδεολογιών, ανεφάρμοστων συστημάτων και τελικά σιγά - σιγά χάνουμε την πραγματική μας ταυτότητα στον πλανήτη Γαία Δήμητρα Άρτεμις.

Διαβάζοντας ένα άρθρο του 2020 σχετικό με τον μιμητισμό, από τον Κώστα Γιαννούλα, συνειδητοποίησα πόσο δίκαιο έχει, ακόμα και σε ορισμένους χαρακτηρισμούς.

Εν τούτοις, κατά την περίοδο της νεότερης ιστορίας μας, δικαιολογημένα ως ένα βαθμό θα έλεγα, οι Νεοέλληνες, εξαιτίας και της δουλείας χρόνων, συμπεριφερόμαστε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε από πρωταγωνιστές και πρωτοπόροι, κάποτε, στον διεθνή στίβο να καταντήσουμε κομπάρσοι. Έτσι, αντί να πάμε μπροστά και να ανοίγουμε δρόμους, θεωρούμε πρόοδο το να τρέχουμε πίσω απ’ τις εξελίξεις και να πιθηκίζουμε αντιγράφοντας πρότυπα και συμπεριφορές άλλων λαών, ενώ κάνει θραύση η ξενομανία στον τόπο μας.

Συγκεκριμένα, αν ρίξει κανείς μια ματιά στην πληθώρα ξενόγλωσσων επιγραφών σε καταστήματα ανά την Ελλάδα και, κυρίως, αυτών, που βρίσκονται στα αστικά κέντρα και στα νησιά μας, θα διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος, μια που δίνεται η εντύπωση, ότι βρίσκεται κανείς σε ξένη χώρα. Πού και να μην είχαμε μία απ’ τις πιο όμορφες και πιο πλούσιες γλώσσες στον κόσμο. Η δικαιολογία ορισμένων, ότι όλα αυτά γίνονται χάριν των τουριστών, έχει κάποια βάση, αλλά εμείς το παρακάνουμε και, γι’ αυτό, το επισημαίνω.

Αν ήταν, βέβαια, μόνο αυτό, θα ήταν μικρό το κακό. Δυστυχώς, όμως, ο πιθηκισμός και η ξενομανία μας αποδεικνύονται και από άλλες πτυχές της ζωής μας, όπως απ’ το ότι διανθίζουμε, καθημερινά και επιτηδευμένα, την ομιλία μας με χίλιες δυο δάνειες ξενόγλωσσες λέξεις. Αν, μάλιστα, προσθέσουμε και τη λεξιπενία μας, καθώς, επίσης, και την αργκό της νεολαίας μας, τότε, ακούγοντας και βλέποντάς τα όλα αυτά, νομίζει κανείς, ότι πολλοί μιλάμε κορακίστικα και ότι ντρεπόμαστε που είμαστε Έλληνες.

Επί πλέον, τα τελευταία χρόνια και στην προσπάθειά μας να δείξουμε στους άλλους ότι είμαστε εκσυγχρονιστές, κουλτουριάρηδες και προοδευτικοί, συνάμα, πέραν του ότι αντιμετωπίζουμε τους άλλους Ευρωπαίους σαν εμείς να μην είμαστε τέτοιοι, έχουμε ένα αίσθημα κατωτερότητας απέναντί τους. Γι’ αυτό και κάνουμε συνεχείς εκπτώσεις στον κώδικα αξιών, που ως ιστορικό φορτίο κουβαλάμε και μας διαφοροποιούν απ’ τους άλλους λαούς, αντιγράφοντας τον τρόπο ζωής ορισμένων απ’ αυτούς, με πρώτους και καλύτερους τους Αμερικάνους και Δυτικοευρωπαίους, γιατί θεωρούμε ότι βρίσκονται, πάντα και σ’ όλα, ένα βήμα πιο μπροστά από μας. Το βλέπουμε στο ντύσιμό μας, στον τρόπο διασκέδασης, αλλά και της ενσωμάτωσης στο οικογενειακό, και όχι μόνο, δίκαιο διατάξεων, που δεν ταιριάζουν στη δική μας κουλτούρα. Γι’ αυτό και οι χαρακτηρισμοί Ευρω­λιγούρηδες και Αμερικανάκια μας πάει γάντι.

Πόσο δίκαιο έχει ο κος Γιαννούλας, και πόσους Έλληνες εκφράζουν αυτά τα λόγια...

Πως αλήθεια από πρωτοπόροι και πρωταγωνιστές, γίναμε κομπάρσοι; Και γιατί θα πρέπει να κάνουμε εμείς εκπτώσεις στις αξίες και τις αρχές που άφησαν παρακαταθήκη οι πρόγονοι μας;

Γιατί γινόμαστε αντιγραφείς, κάποιων που αντιγράψανε τον δικό μας πολιτισμό και τον αλλοίωσαν;

Τι πρέπει να κάνουμε για να αντιστρέψουμε τη κατάσταση αυτή; Για να σταματήσουμε δηλαδή να μιμούμαστε και να αρχίσουν να μας μιμούνται.

Μόνο εφαρμόζοντας ένα κοινό αξιακό σύστημα αξιών και αρχών θα σταματήσουμε να μιμούμαστε τους άλλους...

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν όλοι εμείς οι άνθρωποι ενωθούμε και αρχίσουμε να "πιστεύουμε" στον ίδιο μας τον εαυτό.

Η τελική απόφαση είναι δική σου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ - ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

Η Ελλήνων Συνέλευσις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΌΜΜΑ!
Είκοσι λόγοι δείχνουν ότι μας έχει επιβληθεί δικτατορία
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ... ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙΣ!
ΕΝΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ή πτώχευση;

ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οι “ισχυροί” δε θέλουν ούτε πατρίδες, ούτε σύνορα, ούτε Έθνη
Πόσο ανεξάρτητη είναι η Δικαιοσύνη στη χώρα μας;
Διεθνές δίκαιο και δίκαιο ΕΕ
"ΠΟΛΙΤΗΣ" η λύση για κάθε πρόβλημα
Έλα μαζί μας και Ε.ΣΥ... Είναι ο μόνος τρόπος να τα καταφέρουμε

Καλλέργης Ηλίας – Υποψήφιος βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής
Ελλήνων Συνέλευσις – Αρτέμης Σώρρας

Τηλέφωνο επικοινωνίας:
6980036798

facebook:

twitter:

insragram:
     --Πηγή: Βιοχημικός. https://bioximikos.gr/topics/zwologia/164-mimitismos-kai-prosarmostikotita--Πηγή: Βιοχημικός. https://bioximikos.gr/topics/zwologia/164-mimitismos-kai-prosarmostikotit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ