Δώσε φωνή στη φωνή σου

ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

ΧΩΡΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ Η ΜΙΣΗ ΧΩΡΑ


Σύμφωνα με το άρθρο 181 του νόμου 4555/2018 (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ) που πρόσθεσε το άρθρο 97Α στον νόμου του 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), ορίζει υποχρεωτικές τις υπηρεσίες δόμησης στους δήμους. Κάτι που φυσικά δεν έχει πραγματοποιηθεί ως και σήμερα. Σχεδόν η μισή χώρα δεν διαθέτει υπηρεσίες δόμησης (Υ.ΔΟΜ.

Αυτό έχει ως συνέπεια πολλές φορές μια υπηρεσία δόμησης σε έναν νομό να εξυπηρετεί σχεδόν όλους τους δήμους του νόμου. Επιπλέον αυτές οι υπηρεσίες που υπάρχουν είναι υποστελεχωμένες με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, η ποιότητα της παροχής υπηρεσιών να είναι κακή και ο πολίτης ή μια επιχείρηση να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν σωστά.

Ένα παράδειγμα μπορούμε να παρακολουθήσουμε στο βίντεο που ακολουθεί και αποδεικνύει το πρόβλημα σε μια μόνο πολεοδομία της χώρας. Φανταστείτε τι γίνεται στο σύνολο της.

Για παράδειγμα στην περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής όπως βλέπουμε στην φωτογραφία που ακολουθεί, ισχύουν τα εξής:

  1. Η υπηρεσία δόμησης των Αχαρνών-Μενίδι έχει χωρική αρμοδιότητα σε δύο δήμους, - Αχαρνών και Θρακομακεδόνων.
  2. Η υπηρεσία δόμησης Παλλήνης έχει χωρική αρμοδιότητα σε 8 δήμους Αρτέμιδας-Λούτσας, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαραθώνας, Νέας Μάκρης, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνα, και 6 κοινότητες, Ανθούσας, Άνω Σουλίου, Γραμματικού, Καλεντζίου, Κουβαρά, Πικερμίου
  3. Η υπηρεσία δόμησης Βάρης-Βουλιαγμένης με χωρική αρμοδιότητα μόνο στα όρια του – Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη
  4. Η υπηρεσία δόμησης Καπανδριτίου με χωρική αρμοδιότητα σε 7 δήμους: Δήμος Αγίου Στεφάνου, Άνοιξης, Αυλώνα, Διονύσου, Δροσιάς, Καλάμου, Ωρωπίων και 10 κοινότητες - Αφιδνών, Βαρνάβα, Καπανδριτίου, Κρυονερίου, Μαλακάσας, Μαρκόπουλου Ωροπού, Πολυδενδρίου, Ροδόπολης, Σταμάτας, Συκαμίνου
  5. Η υπηρεσία δόμησης Μαρκοπούλου Μεσογαίας με χωρική αρμοδιότητα σε 8 δήμους: Ανάβυσσος, Βάρη, Καλύβια Θορικού, Κερατέα, Κορωπί, Λαυρεωτική, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Παιανίας και 4 κοινότητες: Άγιος Κωνσταντίνος, Κουβαράς, Παλαιά Φώκαια, Σαρωνίδα

Και η υπηρεσία δόμησης Σπατών που δεν έχει κάποια χωρική αρμοδιότητα όπως είδαμε και στην εικόνα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι παρ’ολο που περάσανε 12 χρόνια μετά την θέσπιση του Καλλικράτη με όλες τις τροποποιήσεις αυτού, δεν πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των ΥΔΟΜ στους Δήμους, με συνέπεια οι υπηρεσίες να συρρικνωθούν και τα προβλήματα να διογκωθούν.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι πως η μετάβαση με τον Καλλικράτη (Ν. 3852/’10) των Πολεοδομικών αρμοδιοτήτων απ’ τις Νομαρχίες στους Δήμους έγινε άτακτα, χωρίς κριτήρια και χωρίς καμία προδιαγραφή (μεταφορά προσωπικού, υλικού, Μηχανογράφησης, οχημάτων κλπ,) με αποτέλεσμα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα Διοικητικής φύσεως (κυρίως υποστελέχωσης) να έχουν διογκωθεί.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ;

Η στελέχωση και η λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης πανελλαδικά είναι τραγική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους 332 Δήμους της Χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι. Από τις 168 ΥΔΟΜ, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες ΥΔΟΜ. Επίσης από τη Μελέτη προκύπτει ότι: .

· μεγάλη πλειοψηφία των δήμων κάτω των 10.000 κατοίκων, δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ

· τριάντα τρείς (33) δήμοι άνω των 25.000 κατοίκων δεν διαθέτουν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων οι 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων

· Περισσότεροι από τους μισούς μεσαίους Δήμους δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ

Από τις (168) 4 δε διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν καθόλου Μηχανικό ΠΕ, 28 απασχολούν μόνο 1 μηχανικό ΠΕ ή ΤΕ, άλλες 28 μονάχα 2 και 16, 3. Οι 96 από τις 168 δηλαδή λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του Νόμου. Επιπρόσθετα απουσιάζουν και οι απαιτούμενες ειδικότητες μιας και 20 από αυτές δε διαθέτουν Πολιτικό Μηχανικό, 76 δε διαθέτουν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, 74 δε διαθέτουν Τοπογράφο Μηχανικό και 94 δε διαθέτουν Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο Μηχανικό.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ;

Σε αυτό το καθεστώς που επικρατεί είναι δύσκολο έως και ακατόρθωτο. Διότι οι περισσότεροι αιρετοί είναι κομματικοποιημένοι και εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κόμματος που ανήκουν. Τα οποία όπως έχει αποδειχτεί δεν ακολουθούν το κοινό συμφέρον αλλά το διασπούν σε πολλά κομμάτια, με συνέπεια ο πολίτης πάντα να αδικείται και να μην έχει πρόσβαση στις αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον νόμο του Καλλικράτη (3852/2010) ο δήμος ορίζεται ως αυτοδιοικούμενος με τη δυνατότητα να βρει χρηματοδοτήσεις για κάθε ανάγκη του. Η κομματοκρατία των αιρετών έχει οδηγήσει σε χρεωκοπία τους περισσότερους δήμους της χώρας. Οπότε οι δήμοι είναι έρμαια των κυβερνήσεων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τις ήδη υπάρχουσες διοικήσεις.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟ;

Αυτό μόνο η Ελλήνων Συνέλευσις μπορεί να το αλλάξει , διότι οι πολίτες είναι αυτοί που ασκούν διοίκηση και έλεγχο καθώς οι ίδιοι εκλέγουν και εκλέγονται μέσα από δημόσιες διαφανείς διαδικασίες. Βεβαίως ο κάθε εκλεγμένος δεν είναι αμετάκλητος, ίσα ίσα, όταν δεν εκτελέσει την απόφαση των δημοτών λήγουν και τα καθήκοντα τους. Όλα αυτά που σας αναφέρω αναγράφονται στα καταστατικά των τοπικών δημοτικών οργανισμών της Ελλήνων Συνέλευσις.

Στο οικονομικό κομμάτι τώρα θα πρέπει να γνωρίζεται πως από τον Σεπτέμβριο του 2013 έχει εγκριθεί το πρόγραμμα Ελλάς που αφορά όλους τους δήμους της Ελλάδος με πάνω από 49.000 έργα. Με το ποσό των 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ με εγγυήσεις του προέδρου του πολιτικού φορέα Ελλήνων Συνέλευσις Αρτέμη Σώρρα.

Αυτό έχει πάρει έγκριση σαν αναπόσπαστο τμήμα των προγραμματικών δηλώσεων της Ελλήνων Συνέλευσις με τον αριθ. Πρωτ 6199/4-9-2015.

Οπότε οικονομικό πρόβλημα στους δήμους της Ελλάδος δεν υπάρχει. Διότι το πρόγραμμα Ελλάς που προανέφερα έχει εγκριθεί για όλους τους δήμους της χώρας. 

Πολιτική ή δημοτική βούληση δεν υπάρχει από τους περισσότερους αιρετούς ώστε να φανούν αντάξιοι των δημοτών που τους εμπιστεύτηκαν.

Συνοψίζοντας θα πω πως με την ενεργοποίηση των δημοτών στους δικούς τους τοπικούς οργανισμούς, υπάρχει η δυνατότητα να εκτελέσουμε το πρόγραμμα Ελλάς για το συμφέρον του κάθε δήμου.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Ενδεικτικά για τους δήμους της Ανατολικής Αττικης που ανάφερα στην αρχή του άρθρου, υπάρχουν εγκεκριμένα πάνω από 75 Δισεκατομύρια ευρώ για την υλοποίηση πάνω από χιλίων εξακοσίων έργων ανάπτυξης και ανταποδοτικών.

Για παράδειγμα στον Δήμο Λαυρεωτικής που είναι και η πόλη που διαμένω με άλλους 25.101 συμπολίτες μου, έχουν εγκριθεί περίπου 123 ενδεικτικά έργα αξίας 4.200.000.000, όπως φαίνεται στο σχετικό τμήμα ανάλυσης κόστους των έργων. της φωτογραφίας.

Την πρόταση για την δόμηση χρηματοδότησης για τον δήμοΛαυρεωτικής την κατέθεσα προσωπικά και πήρα αριθμό πρωτοκόλλου όπως φαίνεται και στην επόμενη εικόνα.

Πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό, πως οι δυνατότητες των δήμων είναι τεράστιες και σε οικονομικά μεγέθη αλλά και σε δυνατότητες μεγάλων έργων.

Αντιλαμβανόμαστε πως η ένωση μας είναι επιτακτική ανάγκη και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στους τοπικούς δημοτικούς οργανισμούς ΕλλήνωνΣυνέλευσις. Οι οποίοι είναι και οι φορείς υλοποίησης των έργων που αναφερθήκαμε.

Όλα είναι έτοιμα και περιμένουν την ένωση μας.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παγώνουν όλες τις διαδικασίες για δέκα ημέρες στις πολεοδομίες όλης της χώρας
Πως θα λειτουργεί το Ελλάνιο Αξιακό Σύστημα στην Ελλήνων Πολιτεία.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ - ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
Η Ελλήνων Συνέλευσις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΌΜΜΑ!
Μιμητισμός. Άλλος ένας εχθρός
Είκοσι λόγοι δείχνουν ότι μας έχει επιβληθεί δικτατορία
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ... ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙΣ!

Τα ψεύδη και η παραπληροφόρηση πρέπει να τελειώσουν. 
ΕΝΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ή πτώχευση;

ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οι “ισχυροί” δε θέλουν ούτε πατρίδες, ούτε σύνορα, ούτε Έθνη
Πόσο ανεξάρτητη είναι η Δικαιοσύνη στη χώρα μας;
Διεθνές δίκαιο και δίκαιο ΕΕ
"ΠΟΛΙΤΗΣ" η λύση για κάθε πρόβλημα
Έλα μαζί μας και Ε.ΣΥ... Είναι ο μόνος τρόπος να τα καταφέρουμε

Καλλέργης Ηλίας – Υποψήφιος βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής
Ελλήνων Συνέλευσις – Αρτέμης Σώρρας

Τηλέφωνο επικοινωνίας:
6980036798

facebook:

twitter:

instagram:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ