Δώσε φωνή στη φωνή σου

ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Δημοκρατία = Εκπροσώπηση


Δημοκρατία, μια σύνθετη λέξη αποτελούμενη από δύο λέξεις (δήμος + Κράτος = δημότης και κραταιότητα, δύναμη αυτού) μια έννοια, με πολλές και διαφορετικές ερμηνείες .

Δεν είναι πως χωρούν πολλές και διαφορετικές ερμηνείες φυσικά, αλλά ο άνθρωπος όταν σταματάει να είναι πολίτης και γίνεται οπαδός των ιδεών του, αλλάζει και διαμορφώνει τις έννοιες όπως εκείνον τον συμφέρουν.

Τι συμβαίνει όμως όταν κοιτάζουμε το συμφέρον και την υπεράσπιση μόνο της δικής μας ιδέας (που μόνο δική μας δεν είναι…) αγνοώντας το σύνολο;

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικότερα τις έννοιες και τις ερμηνείες που έχουν δώσει στο πέρασμα του χρόνου, οι ίδιοι οι εξουσιαστές.

  • Άμεση δημοκρατία

Η άμεση δημοκρατία (ή Κοινοτισμός με την αυστηρότερη έννοια), γνωστή και υπό τον όρο καθαρή δημοκρατία, αποτελεί έναν τύπο δημοκρατίας και θεωρίας πολιτικών δικαιωμάτων όπου η εξουσία εδράζεται στη συνέλευση όλων των πολιτών που συμμετέχουν σε αυτήν.

  • Συμμετοχική δημοκρατία

Η συμμετοχική δημοκρατία είναι ένας τύπος φιλελεύθερης δημοκρατίας που δίνει έμφαση στην ευρεία εμπλοκή των πολιτών στην διεύθυνση και διαχείριση των πολιτικών υποθέσεων. Αν και η ετυμολογία υπονοεί ότι όλα τα πολιτεύματα που αξίζουν την ονομασία δημοκρατία στηρίζονται στη συμμετοχή των πολιτών, οι παραδοσιακές αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες τείνουν να περιορίζουν τη συμμετοχή αυτή στην ανάδειξη αντιπροσώπων οι οποίοι αποφασίζουν για όλα τα ζητήματα, εγκαταλείποντας έτσι τη διακυβέρνηση σε μία επαγγελματική ολιγαρχία. .

Ένας στοιχειώδης τύπος συμμετοχικής δημοκρατίας εξασκείται στην Ελβετία όπου, παράλληλα με τις συνήθεις πολιτικές διαδικασίες όπου εμπλέκονται οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των πολιτών, λαμβάνουν χώρα και τακτικά δημοψηφίσματα για διάφορα ζητήματα.
  • Ηλεκτρονική δημοκρατία

Ηλεκτρονική δημοκρατία, γνωστή και ως Ψηφιακή Δημοκρατία (Ε- Democracy) ή Δημοκρατία του Διαδικτύου, καλείται η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις της πολιτείας μέσα από διαβούλευση σε ηλεκτρονικά φόρα ή ηλεκτρονικές εκλογικές διαδικασίες. Πρόκειται για μια μορφή διακυβέρνησης στην οποία όλοι οι ενήλικοι πολίτες θεωρούνται ότι είναι κατάλληλοι να συμμετάσχουν εξ ίσου στην πρόταση, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νόμων.

  • Αντιπροσωπευτική δημοκρατία

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου κυβερνούν οι αντιπρόσωποι του λαού. Ο λαός μπορεί και εκλέγει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αναλόγως με τον ακριβή τύπο του πολιτεύματος, πρόεδρο, πρωθυπουργό, βουλευτές κλπ. Οι αντιπρόσωποι πρέπει να υπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών και να ασκούν είτε την εκτελεστική, είτε τη νομοθετική εξουσία.

  • Φιλελεύθερη δημοκρατία

Φιλελεύθερη δημοκρατία (ή αστική δημοκρατία) ονομάζεται μία αντιπροσωπευτική δημοκρατία η οποία στηρίζεται πολιτικά στις αρχές του φιλελευθερισμού.

  • Κοινοβουλευτική δημοκρατία

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι τύπος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Υπάρχουν δύο τύποι κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία (π.χ. Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Σουηδία) και η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία (π.χ. Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία).

Και στους δύο τύπους το κοινοβούλιο έχει τη νομοθετική και, εμμέσως, την εκτελεστική (πρωθυπουργός, κυβέρνηση) εξουσία. Η διαφορά τους είναι ότι ο αρχηγός του κράτους στη βασιλευόμενη είναι κληρονομικός, ενώ στην προεδρευόμενη είναι αιρετός. Και στους δύο τύπους έχει ελάχιστες αρμοδιότητες.
  • Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι μια μορφή αντιπροσωπευτικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας που αποτελεί τη σύγχρονη εξέλιξη της Απόλυτης Μοναρχίας.

  • Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι τύπος κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπου η εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις. Αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι αιρετός και δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες και αρμόδιος για την διοίκηση του κράτους είναι ο προεδρεύων της κυβερνήσεως, ο Πρωθυπουργός.

Τη νομοθετική εξουσία ασκεί το κοινοβούλιο, την εκτελεστική η κυβέρνηση. Η τελευταία πρέπει πάντοτε να έχει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

  •  Σύστημα Γουεστμίνστερ

Το σύστημα Γουεστμίνστερ είναι ένα δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης που διαμορφώθηκε από το Βρετανικό σύστημα, όπως λειτουργεί αυτό στο παλάτι του Γουεστμίνστερ, την έδρα του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Προεδρικό σύστημα

  • Προεδρική Δημοκρατία

Προεδρική κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι το είδος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτός από αρχηγός του κράτους είναι και αρχηγός της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση εξαρτάται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο λογοδοτεί, σε αντίθεση με την Προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία, στην οποία η κυβέρνηση πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Ο Πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τον λαό π.χ. Κύπρος, Τουρκία, Κεντρική Αμερική και Νότια Αμερική και οι περισσότερες αφρικανικές χώρες, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής είτε από ειδικό σώμα εκλεκτόρων που εκλέγονται από τον λαό (π.χ. Η.Π.Α.) και ασκεί την εκτελεστική εξουσία. Στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα ο Πρόεδρος εκλέγεται από το Κοινοβούλιο και κατέχει βουλευτική έδρα. Είναι ταυτόχρονα Αρχηγός του Κράτους και της Κυβέρνησης.

Το Προεδρικό σύστημα είναι το σύστημα που έχουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου και σύμφωνα με δημοσκόπηση είναι δημοφιλές και στην Ελλάδα σε ποσοστό 56,8%.

  • Ημιπροεδρική Δημοκρατία

Tο Ημιπροεδρικό σύστημα ή και Ημιπροεδρική κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι ένας τύπος Προεδρικής δημοκρατίας.

  • Λαϊκή δημοκρατία

Λαϊκή δημοκρατία είναι ο επίσημος όρος που χρησιμοποιήθηκε ιστορικά (και χρησιμοποιείται ακόμα σε Κούβα, Κίνα κλπ) ως ονομασία του πολιτειακού καθεστώτος των κρατών του υπαρκτού σοσιαλισμού, ωστόσο χρησιμοποιείται και από μερικές χώρες που το πολιτικό τους σύστημα δεν έχει καμία σχέση με τον κομμουνισμό, όπως το Μπανγκλαντές. Τα κράτη αυτά αποκαλούνταν στη Δύση ως «κομμουνιστικά», από το όνομα της εκεί επικρατούσας πολιτικής αντίληψης, ενώ θεωρούνται από τον αστικό πολιτικό κόσμο ως ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ο όρος «κομμουνιστικό κράτος» δεν είναι δόκιμος, αφού η κομμουνιστική κοινωνία είναι εξ ορισμού μία κοινωνία στην οποία οι κοινωνικές τάξεις και το κράτος δε θα υφίστανται, αλλά χρησιμοποιείται κατά κόρον από συντηρητικούς ή φιλελεύθερους συγγραφείς και πολιτικούς επιστήμονες αναφορικά με τα σοσιαλιστικά αυτά κράτη.

Πηγη: Δημοκρατία - Βικιπαίδεια

Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας διαβάζοντας τις ερμηνείες, καταλαβαίνει πως όλα τα δήθεν συστήματα μιλάνε για αντιπροσώπευση, δηλαδή αντί του προσώπου μας, αντί του πολίτη, του λαού όπως συνηθίζουμε να λέμε. Κανένα από τα παραπάνω πολιτικά "συστήματα" δεν μιλάει για εκπροσώπηση.

Ας δούμε όμως μια σκέψη του βουλευτή της Ν.Δ κου Τζαβάρα Κωνσταντίνου για να κατανοήσουμε όλοι, πως βλέπουν οι ίδιοι οι βουλευτές αυτή την αντί του προσώπου μας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.


Το χειρότερο δε, είναι πως τα παρουσιάζουν όλα σαν πολιτεύματα…ιδανικά για ανθρώπους!!!

Όχι κύριοι, δεν είναι πολίτευμα η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και δεν σηκώνει προσδιορισμούς όπως οι παραπάνω.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι η δημόσια διοίκηση, και όπου βάζουμε το δημόσιο εννοούμε ο δήμος, όπου δήμος είναι οι δημότες του, η ουσία του δήμου.


Οπότε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι η εφαρμογή κατ’ ουσία της δημόσιας διοίκησης από τους ίδιους τους πολίτες (δημότες). Τους πολίτες που λαμβάνουν μέρος κρίσεως και αρχής. Όχι με αντιπροσώπους, αλλά με εκπροσώπους.

Με απλά λόγια, οι δημότες επιλέγουν με ανοιχτή ψηφοφορία και αιτιολόγηση της ψήφος τους, εκπροσώπους, οι οποίοι εκλέγονται μόνο για να εκτελέσουν τη βούληση τους (Βουλή). Χωρίς πολιτικές ασυλίες, με άμεση ανάκληση τους σε οποιοδήποτε παράπτωμα κατά της πολιτείας.

Τι πιο δίκαιο, να αποφασίζουμε εμείς για εμάς μέσα από ένα αξιακό σύστημα που πρέπει να εφαρμόσουμε όλοι μας.

Η πλατφόρμα είναι έτοιμη και περιμένει όλους τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και να ενταχθούν σ΄ ένα πολύ δομημένο περιβάλλον, την Ελλήνων Πολιτεία, με γραφεία και οργανισμούς, για να έχουμε φωνή ως Έθνος, γιατί αυτό είμαστε. Το Έθνος των Ελλήνων, που αποτελείται από κάθε Έλληνα αυτόχθονα ιθαγενή.

Η λύση είσαι Ε.ΣΥ πολίτη, άνθρωπε, μέσω της εκπροσώπησης του Έθνους των Ελλήνων, την Ελλήνων Συνέλευσις, τον μοναδικό οργανισμό που σέβεται τον άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σύστημα ή καθεστώς;
Πόσο ανεξάρτητη είναι η Δικαιοσύνη στη χώρα μας;
"ΠΟΛΙΤΗΣ" η λύση για κάθε πρόβλημα
Έλα μαζί μας και Ε.ΣΥ... Είναι ο μόνος τρόπος να τα καταφέρουμε.

 Καλλέργης Ηλίας – Υποψήφιος βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής
Ελλήνων Συνέλευσις – Αρτέμης Σώρρας

Θα με βρείτε στον τοπικό δημοτικό οργανισμό Ε.ΣΥ Λαυρεωτικής
Αισωπίδου 5 Λαύριο Αττικής

Τηλέφωνο επικοινωνίας:
6980036798

facebook:

twitter:

insragram:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ