Δώσε φωνή στη φωνή σου

ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Πλήρης παράλυση στην Πολεοδομία!

 

Οι μισοί Δήμοι της χώρας δεν έχουν συστήσει Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) ενώ η συνεχιζόμενη διοικητική υποστήριξη τους από γειτονικούς Δήμους έχει πέσει σε εξάμηνο νομοθετικό κενό. Σε συνδυασμό με τα πολλά και μεγάλα προβλήματα λειτουργίας, που έχουν πυροδοτήσει δεκαήμερη αποχή, επικρατεί πλήρης παράλυση στις ΥΔΟΜ όλης της χώρας, με μεγάλες συνέπειες στην οικοδομική δραστηριότητα, τις επενδύσεις και το έργο των μηχανικών.

Την ίδια ώρα, είναι άγνωστο ακόμη πότε θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με την ΔΕΠΑΝ για την πρόσληψη των πολιτικών μηχανικών που θα στηρίξουν την ΥΔΟΜ του Δήμου Χανίων, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Όλες οι εξαγγελίες και πρωτοβουλίες, που έχουν ανακοινωθεί για την εξεύρεση και εφαρμογή οριστικών και μόνιμων λύσεων στις ΥΔΟΜ χρονίζουν και δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα, προσκρούοντας κυρίως στην αδυναμία εφαρμογής κανόνων αποτελεσματικής λειτουργίας και στελέχωσης των ΥΔΟΜ, με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Νομοθετικό κενό εξαμήνου

Σε αυτές τις συνθήκες μεγάλες συνέπειες προκαλεί το θέμα της νομοθετημένης από δεκαετία υποχρέωσης των Δήμων να συστήσουν δικές τους ΥΔΟΜ, το οποίο αντιμετωπίζεται με μία ακόμη παράταση διοικητικής υποστήριξης αυτών των Δήμων, από γειτονικούς Δήμους όπου λειτουργούν ΥΔΟΜ, με νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία  περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «για την καταπολέμηση της διαφθοράς».

Το σχετικό νομοσχέδιο έχει εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή. Η νέα, υπό ψήφιση ρύθμιση  προβλέπει παράταση της διοικητικής υποστήριξης των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) των Δήμων έως την 31η Μαΐου 2022. Παράλληλα ως νέος χρόνος έναρξης άσκησης της αρμοδιότητας, δηλαδή να συστήσουν και να λειτουργήσουν ΥΔΟΜ όλοι οι Δήμοι ορίζεται η 1η Ιουνίου 2022. 

Το γεγονός ότι η διοικητική υποστήριξη των ΥΔΟΜ των Δήμων, που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 αντιμετωπίζεται με νομοθετική ρύθμιση, η οποία προωθείται για ψήφιση στη Βουλή με έξι μήνες καθυστέρηση έχει δημιουργήσει νομοθετικό κενό και ήδη πολλοί Δήμοι έχουν σπεύσει σιωπηρά και αθόρυβα να αποτινάξουν την υποστήριξη που παρέχουν στους γειτονικούς τους Δήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους αποκρούουν την ανάληψη σχετικής υποχρέωσης.

Τι έχει πει το ΥΠΕΝ

Παράλληλα εκκρεμεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως έχει ανακοινώσει στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς να ανακοινωθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και καθυστερήσεων στις ΥΔΟΜ,  καθώς όπως επισήμανε ο ίδιος  «πράγματι υπάρχει και έλλειψη προσωπικού αλλά και καθυστερήσεις χωρίς να υπάρχει έλλειψη προσωπικού», αναφέροντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία: «από τις 160 περίπου ΥΔΟΜ που λειτουργούν, 13 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο έκδοσης άδειας οικοδομικών αδειών 20 μέρες, 42 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο 50 ημέρες, 44 ΥΔΟΜ 75 ημέρες, 23 ΥΔΟΜ 100 ημέρες και 37 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο έκδοσης πάνω από 100 ημέρες. Το 60% αυτών των καθυστερήσεων αφορούν τις ΥΔΟΜ, το 40% τους μηχανικούς. Από τις 160 υπολειπόμενες, που θα έπρεπε να λειτουργήσουν στους Δήμους, όλα αυτά τα χρόνια 6 μόνον έχουν προστεθεί. Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Θα υπάρξουν αλλαγές, διότι αυτό δεν είναι ανεκτό και δεν μπορεί να συνεχισθεί».

Ομάδα Εργασίας

Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΣ σημειώνεται ότι παράλληλα με τη νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των ΥΔΟΜ των Δήμων συστάθηκε Ομάδα Έργου, που αποτελείται από το Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, κο Μιχάλη Ι. Σταυριανουδάκη, το Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κο Ευθύμιο Μπακογιάννη, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κο Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κο Γιώργο Στασινό, η οποία επεξεργάζεται τα στοιχεία που έχουν ήδη συλλεχθεί, με σκοπό την προώθηση οριστικής επίλυσης του ζητήματος της συγκρότησης και εύρυθμης λειτουργίας των Υ.ΔΟΜ.

Δεκαήμερη κινητοποίηση

Στο μεταξύ από 14 έως 24 Μαρτίου 2022 πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις και 10ημέρη αποχή των μηχανικών του δημοσίου στις Υπηρεσίες Δόμησης όλης της χώρας. Ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ ανακοίνωσε ότι συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις και κάλεσε τα μέλη του να συμμετέχουν σε αυτές, τονίζοντας ότι  τα προβλήματα που αναδεικνύονται από τις Ομοσπονδίες παραμένουν ανεπίλυτα, απειλώντας τη στόχευση του e-adeies και τη λειτουργία των Συμβουλίων Αχριτεκτονικής.

Σημειώνεται ότι από κοινού η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), Πανελλήνια Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟ ΜΗΤΕΔΥ) και Πανελλήνια Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ) πραγματοποιούν κινητοποιήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν:

-Προκήρυξη Πανελλαδικής Στάσης Εργασίας την 23η Μαρτίου 2022 από 9.00′ έως 12.00′ και πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

-Αποχή από 14 έως 24 Μαρτίου 2022 στις Υπηρεσίες Δόμησης όλης της χώρας από:

Α. Το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχο πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχο μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις, έλεγχο προστίμων, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας με σκοπό να αναδείξουν τα τεράστια προβλήματα στη στελέχωση και στη λειτουργία τους από 14 έως και 24 Μαρτίου 2022.

Β. Τη Σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων – τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολής εισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας – οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων, κλπ.

Γ. Τη συμμετοχή των μελών τους στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α’ και Β’

Πηγή - (με πληροφορίες από ecopress.gr)

 Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΑΠΛΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΝΟΜΙΚΑ ΑΡ. ΠΡ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ 6199/2015

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παγώνουν όλες τις διαδικασίες για δέκα ημέρες στις πολεοδομίες όλης της χώρας
Πως θα λειτουργεί το Ελλάνιο Αξιακό Σύστημα στην Ελλήνων Πολιτεία.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ - ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
Η Ελλήνων Συνέλευσις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΌΜΜΑ!
Μιμητισμός. Άλλος ένας εχθρός
Είκοσι λόγοι δείχνουν ότι μας έχει επιβληθεί δικτατορία
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ... ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙΣ!

Τα ψεύδη και η παραπληροφόρηση πρέπει να τελειώσουν. 
ΕΝΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ή πτώχευση;

ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οι “ισχυροί” δε θέλουν ούτε πατρίδες, ούτε σύνορα, ούτε Έθνη
Πόσο ανεξάρτητη είναι η Δικαιοσύνη στη χώρα μας;
Διεθνές δίκαιο και δίκαιο ΕΕ
"ΠΟΛΙΤΗΣ" η λύση για κάθε πρόβλημα
Έλα μαζί μας και Ε.ΣΥ... Είναι ο μόνος τρόπος να τα καταφέρουμε

Καλλέργης Ηλίας – Υποψήφιος βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής
Ελλήνων Συνέλευσις – Αρτέμης Σώρρας

Τηλέφωνο επικοινωνίας:
6980036798

facebook:

twitter:

instagram:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ