Δώσε φωνή στη φωνή σου

ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Η δυσκολία να ξεχωρίσουμε το άδικο.

 
Στις δημιουργημένες σημερινές κοινωνίες είναι τρομερά δύσκολο να ξεχωρίσεις το άδικο από το δίκαιο. Τι και αν είναι έμφυτο μέσα μας, είναι όλο το αντιαξιακό περιβάλλον, που μας αποσυντονίζει και δεν μας αφήνει να το ενεργοποιήσουμε.

Πως όμως να ξεχωρίσεις το άδικο από το δίκαιο, όταν στις κοινωνίες που διαβιώνουμε βλέπουμε στη καθημερινότητα μας το άδικο αλλά δεν κάνουμε απολύτως τίποτα;

Δεν ενδυναμώνουμε έτσι το άδικο με αυτό τον τρόπο, ώστε να διαιωνίζεται μέσα στο χωροχρονικό;
Είναι εκατοντάδες τα παραδείγματα του άδικου στη καθημερινότητα μας. Έχουμε γίνει όμως τόσο σκληρόπετσοι που πλέον βλέπουμε κάποιον συμπολίτη μας να δέχεται το άδικο μπροστά στα μάτια μας και ενώ ξυπνάει η αίσθηση του δικαίου μέσα μας, το αφήνουμε να συμβεί για να μην έχουμε «μπλεξίματα». Παρ’ όλα αυτά, τα μπλεξίματα δεν φεύγουν ποτέ, σε μια κοινωνία που επικροτεί το άδικο, αφήνοντας το να συμβεί. Κάποια στιγμή θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα.

Από τη άλλη, η εύκολη λύση του διαδικτύου, μπορεί να σε κάνει να πιστέψεις πως τελικά δεν επικροτείς το άδικο. Γιατί υποστηρίζεις με μια υπογραφή στο Avaaz την ιδιωτικοποίηση του νερού π.χ ή λες οκ σε ένα εξώδικο προς τη βουλή… Να μη βάλω σε αυτό τα χιλιάδες σχόλια σε διάφορες δημοσιεύσεις που φαίνεται κατάφωρα το άδικο που έχει υποστεί το άτομο που το ανεβάζει, «μαζί σου» «συνέχισε έτσι, σε υποστηρίζουμε» "κουράγιο".

Ακόμα και έτσι όμως δεν αντιλαμβανόμαστε πως το άδικο συνεχίζεται… και θα συνεχίζεται όσο δεν το σταματάμε από τη ρίζα.

Ο ορισμός του δίκαιου είναι ένας και είναι ιερός-σταθερός, δεν μπορεί να λαθέψει. Το δίκαιο είναι ίδιο και ίσο για όλους. Δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε μεμονωμένα το δίκαιο… Ανάλογα με τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω μας. Γιατί έτσι συνεχίζουμε να παράγουμε άδικο σε κάποιον άλλον.

Και εδώ μπορώ να φέρω κάποια μικρά παραδείγματα. Ξεκινώντας από την υποστήριξη των αναρχικών σε κάθε κρατούμενο «σύντροφό» τους. Οι άλλοι και ας είναι άδικα κρατούμενοι, μένουν στην υποστήριξη της οικογένειας και των δικών τους ανθρώπων… (σ.σ όχι σαν κανόνας φυσικά)

Άλλο δείγμα είναι και η υπόθεση του νεαρού ιχθυολόγου που αποκάλυψε παρανομίες, επικίνδυνες για την υγεία των πολιτών, και βρέθηκε αντιμέτωπος στα δικαστήρια με μεγάλη πολυεθνική εταιρία ιχθυοκαλλιεργειών. (δεν έχει φυλακιστεί για να νοιώσει πραγματικά το άδικο) Εκεί είδαμε την υποστήριξη πολλών Blogs, ομάδων πολιτών, κινημάτων, δημοσιεύοντας τα γεγονότα και ενημερώνοντας τους συμπολίτες μας. Μέχρι και διαμαρτυρία έξω από τον άρειο πάγο έκαναν. Φανταστείτε πως ο συγκεκριμένος νεαρός αποκάλυψε στοιχεία για ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία…. Όχι για το σύνολο. Και εύγε του θα του πω. Μέχρι εκεί.. (Ενώσου να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα)

Και έρχομαι στο μεγαλύτερο δείγμα άδικου, και από τη μεριά του κράτους (σ.σ λογικό εν μέρει και θα το αντιληφθείτε  στη συνέχεια), αλλά και από την μεριά των πολιτών.

Είναι η υπόθεση του Αρτέμη Σώρρα, προέδρου του πολιτικού φορέα Ελλήνων Συνέλευσις, που από την στιγμή που εμφανίστηκε και αποκάλυψε σημαντικά κρυμμένα μυστικά, κυνηγήθηκε όσο κανείς. Χιλιάδες άρθρα με αναφορές στο όνομα του, ανυπόστατα ψεύδη έκαναν τους πολίτες τελικά να μη μπορούν να ξεχωρίσουν το άδικο που δεχόταν.  
Πώς άλλωστε να ξεχωρίσεις το άδικο, από το δίκαιο, όταν το άδικο ήταν το μόνο που είχαμε μάθει;;;

Έτσι, παρ’ όλο που υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που τον αθώωσαν πανηγυρικά, οι πολίτες ψάχνανε να βρούνε το άδικο και την δήθεν απάτη μέσα σε αυτές. Με τη «βοήθεια» των ΜΜΕ και των site οι πολίτες τελικά πείστηκαν πως δεν βιώνει κανένα άδικο ο Αρτέμης Σώρρας και πως δίκαια διώκεται για όσα με στοιχεία και αποδείξεις αποκάλυψε. (παράνοια)

Σε κανέναν δικηγόρο αρχικά, δεν έκανε εντύπωση πως ενώ υπήρχε τελεσίδικη και αμετάκλητη αθωωτική απόφαση από το 2013, το 2017 δικάστηκε και αθωώθηκε εκ νέου για τα ίδια αδικήματα.

Διαβάζουμε στο παρακάτω άρθρο:

Ne bis in idem: Συλλογή νομολογίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

"Κανείς δεν διώκεται ούτε τιμωρείται ποινικά δις για το ίδιο αδίκημα" 

Κανείς δεν μίλησε….

Κανένας εισαγγελέας ανά την επικράτεια δεν μίλησε για όσα αποκάλυψε, και πώς να το κάνει άλλωστε, όταν γνωρίζουμε πλέον την αγαστή συνεργασία νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού με μια κατηγορία που δεν υπήρχε καν στο κατηγορητήριο.

Διαβάζουμε σχετικά: Απόσπασμα από το άρθρο: ΑΘΩΟΣ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΚΗ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ

ΑΠΟΦΑΣΗ 9ΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: ΕΝΟΧΟΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ ΤΗΣ 9ΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ:

Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΤΗΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2012, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΚΑΝΕ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΔΥΟ (2) ΚΙΝΗΣΕΙΣ:

1) ΣΤΙΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ, ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΟ ΟΝΤΑΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ 600 ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ, ΣΤΗΝ «ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»
 2) ΣΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΜΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «PRESIDENT», ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ 600 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΗΠΑ.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΕΡΑΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΚΑΙ ΑΘΩΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 67650/28-6-2013

ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΤΙ ΜΕΜΠΤΟ.

ΕΤΣΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 9Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 5077/13-12-2019 ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΗ.

Οι πολίτες από την άλλη, αν και χιλιάδες στοιχεία δημόσια, έμειναν σε οτιδήποτε έτοιμο. Μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί που χάρηκαν με τη φυλάκιση του… Αγνοώντας φυσικά πως ο πραγματικός φυλακισμένος είναι ο ίδιος ο πολίτης, φυλακισμένος και εγκλωβισμένος σε παραπληροφόρηση και σε μια κοινωνία που δέχεται το άδικο σαν κάτι συνηθισμένο, σαν το δίκαιο να μην υπήρχε ποτέ… Όταν όμως έρχεται η ώρα να το ζήσει ο ίδιος, τότε ξυπνά η αξία της δικαιοσύνης από μέσα του και ψάχνει χίλιους δύο τρόπους να δικαιωθεί…

Δεν είναι το άδικο οπότε αγαπητοί αναγνώστες μου η αιτία… Είναι η έλλειψη δικαίου από τον καθένα μας ξεχωριστά, με λογική, ισότητα… όχι με τα γνωστά και παγιωμένα « Δεν θέλω δικιά μου κατσίκα. Θέλω απλά να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».

Τελικά πόσο πολύ επίκαιρος ο Αντισθένης. Θυμίζοντας σε όλους μας αιώνες μετά, πως ακόμα δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το κακό από το καλό ή το άδικο από το δίκαιο.

«Τότε τας πόλεις απόλλυσθαι, όταν μη δύνωνται τους φαύλους από των σπουδαίων διακρίνειν.»
μετάφραση: Οι πόλεις χάνονται, όταν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν πια τους κακούς από τους καλούς
 
Το δίκαιο είναι έμφυτο σε κάθε δημιούργημα, το μόνο που μένει είναι τα σωστά φίλτρα και η ενεργοποίηση του. Μπορούμε… γιατί είμαστε φτιαγμένοι με αυτό.

Καλλέργης Ηλίας – Υποψήφιος βουλευτής Α΄Ανατολής Αττικής

Ελλήνων Συνέλευσις – Αρτέμης Σώρρας

Τηλέφωνο επικοινωνίας:
6980036798

facebook:

twitter:

insragram:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ