Γράφει ο Ηλίας Καλλέργης
Ακούμε ο ένας ήρθε από το "Χάρβαρντ", ο άλλος από το "Κολούμπια", έχει αυτές τις σπουδές, σε αυτόν ή τον άλλον τομέα και τελικά μας συστήνεται ως πολιτικός.
Είναι όμως αυτός ο πολιτικός;
Πολλές φορές έχω θίξει πως η πόλη, η πολιτική, ο πολιτισμός είναι ομόρριζες λέξεις που προκύπτουν από τον πολίτη, διότι χωρίς πολίτη δεν έχεις ούτε πόλη, ούτε πολιτική, μα ούτε και πολιτισμό.
Οπότε αν αναλογιστούμε τα παραπάνω, η πολιτική ως εφαρμογή των δυνατοτήτων του πολίτη σε μια πόλη, δε σπουδάζεται. Είναι υπαρκτό, αυτούσιο της δημιουργίας. Ή είσαι πολίτης και διαμορφώνεις μια πόλη και τον πολιτισμό αυτής, μέσα στη συλλογικότητα ή δεν ασχολείσαι με τα «κοινά» της πόλης και θεωρείσαι αχρείος πολίτης - όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας. Όσο χρήσιμος και να είσαι για ένα και μόνο κομμάτι της κοινωνίας.
Όταν τώρα έρχεται κάποιος πολιτευτής από το Χάρβαρντ ή από οπουδήποτε αλλού ως πεφωτισμένος και διαβασμένος άνθρωπος, με ποιο τρόπο αποδεικνύει πως είναι πολίτης μιας πόλης, που συλλογικά -όπως αναφέρω - δημιουργούν πολιτική και πολιτισμό; Εφόσον λείπει από τα κοινά της πόλης, τα ήθη και τα έθιμα αυτής;
Ίσως είναι δίκαιος ο καιρός να κατανοήσει κάθε πολίτης πως υπάρχουν δυο κατηγορίες για όσα αναφέρω.
Πρώτα αυτό που μάθαμε. Δηλαδή ο επαγγελματίας πολιτικός, που ήρθε ως σωτήρας και ειδήμονας να «βοηθήσει» τη χώρα του. Βλέπε Παπανδρέου, Καραμανλή, Μητσοτάκη (σ.σ στους παλαιούς αναφέρομαι). Εφαρμόζοντας ξένες πολιτικές, μακριά από τον πολίτη, που τελικά όπως αποδείχτηκε ευεργέτησαν μονάχα τους ίδιους και την παρέα τους, φτιάχνοντας παράλληλα κομματικούς στρατούς που θα αντιπαλεύονται αιώνια.
Έπειτα, υπάρχει αυτό που δεν μας έμαθαν ποτέ, άσχετα αν ήταν αυτό που στην ουσία δημιούργησε την έννοια του πολιτισμού, της πολιτικής και κατ' επέκταση της ίδιας της δημοκρατίας. (Δημοκρατεάς)
Δεν μας έμαθαν ποτέ ή τέλος πάντων δεν έδωσαν την πρέπουσα βαρύτητα, στο να μας μάθουν πως η πρώτη ιδιότητα μας ως άνθρωποι είναι το να είμαστε ΠΟΛΙΤΕΣ - ΟΠΛΙΤΕΣ* (*να προστατεύουμε την πόλη μας). Πολίτες μιας πόλης, μιας χώρας μιας ανθρωπότητας. Έτσι εύκολα μας έκλεψαν την πολιτική και τον μέχρι τότε πολιτισμό, μια με την εντολή μας και την αντί του προσώπου μας εξουσιοδότηση, και τον πολιτισμό, αλλοιώνοντας και παραφράζοντας κάθε έννοια ελληνικού πολιτισμού (βλέπε Ακρόπολη, Ολυμπία, κ.α)
Πολίτης, είναι αυτός που ζει αρμονικά σε μια πόλη με άλλους πολίτες συμμετέχοντας ως συλλογικό όν, δημιουργώντας τις συνθήκες η πόλη αυτή να γεννάει και άλλους πολίτες με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Χαρακτηριστικά που κάνουν τους πολίτες να εν-δια-φέρονται για το κάθε τι συμβαίνει στην πόλη τους και να δρουν δίκαια και προς όφελος του συνόλου.
Οπότε μιλάμε για έναν ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟ
Υπάρχει σήμερα αυτό;
-Υπάρχει, αλλά σε πολύ μικρό ποσοστό και χωρίς πολλές φορές όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Αυτή είναι και η αιτία που μας κυβερνάνε άνθρωποι κατώτεροι των απαιτήσεων, που χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους πολιτικό, αλλά τελικά είναι μόνο εκτελεστικά όργανα ενός κόμματος που θέλει τους πολίτες διαιρεμένους και χωρίς να ενεργοποιούνται στα κοινά. Ο λεγόμενος επαγγελματίας πολιτικός, που δεν λειτουργεί υπέρ του συνόλου αλλά υπέρ κάποιας συγκεκριμένης ιδεολογίας ή θέσης.
Άρα η πολιτική δεν σπουδάζεται, όσες σχολές και να φτιαχτούν με την ταμπέλα της πολιτικής επιστήμης.
Ή είσαι πολίτης και δρας πολιτικά, δημιουργώντας τις συνθήκες για την πολιτική και τον πολιτισμό ή είσαι επαγγελματίας πολιτικός και δρας κομματικά διαχωρίζοντας και εξαφανίζοντας αυτά.
Έτσι λοιπόν γνωρίζοντας τα παραπάνω κατανοείς πως η ανάγκη της εμφάνισης του ανθρώπου με την ιδιότητα του πολίτη, στις μέρες μας μοιάζει τόσο επιτακτική, αλλά και τόσο επιβεβλημένη από την ίδια την δημιουργία μας.
Αυτό έκανε εξάλλου και ο Αρτέμης Σώρρας, πρόεδρος της Ελλήνων Συνέλευσις και επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου της Ε.ΣΥ. Μας θύμισε πώς είναι να είσαι ΠΟΛΙΤΗΣ. Πώς να ασκείς πολιτική, πώς να δημιουργείς πολιτισμό για να δομήσεις τελικά την Ελλήνων Πολιτεία. Μια πολιτεία με ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο.
Σας περιμένουμε όλους να ξανασμίξουμε και να θυμηθούμε ως άνθρωποι - πολίτες πώς είναι να δομούμε πολιτείες ΔΙΚΑΙΟΥ.
Καλλέργης Ηλίας – Μέλος του οργανισμού Ανατολικής Αττικής
Ελλήνων Συνέλευσις – Αρτέμης Σώρρας
Ηλίας Καλλέργης Ε.ΣΥ. - YouTube
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου